Falešná dršťková z hlívy
Dnes je Velký pátek a to znamená den půstu. Podle křesťanské zvyklosti by se nemělo jíst žádné maso. Jedí se tak většinou sladké pokrmy. Já sem však udělal bezmasou variaci na dršťkovou polévku, kterou jako takovou nejím, a maso sem nahradil hlívou ústřičnou.
1 litr
250g hlívy ústřičné
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2-3 lžíce hladké mouky
3 lžičky sladké papriky
1-2 lžičky drceného kmínu
1 lžíce majoránky
1 litr zeleninového vývaru / vody
Postup
1) Cibulku a česnek si nakrájíme nadrobno. Hlívu očistíme a natrháme na proužky. V hrnci si rozpálíme tuk, já používám na tuto polévku sádlo a cibulku s česnekem dáme zarestovat.
2) Mezitím si vedle rozpálíme větší pánev a hlívu dáme na ní. Osolíme, opepříme, počkáme až se zbaví vody a restujeme do zezlátnutí.
3) Cibulku v hrnci necháme zesklovatět, ne však zhnědnout. Zasypeme hladkou moukou, kmínem a uděláme z cibulky jíšku, kterou ještě chvilku restujeme.
4) Asi po půl minutě přisypeme papriku, kterou také lehce zarestujeme, ovšem ne moc dlouho aby nezhořkla. Přihodíme orestovanou hlívu, promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme povařit ještě tak 10 minut.
* Sladkou papriku můžeme nahradit i uzenou, která dodává zas trošku jiný chuťový obzor.
* Polévka by měla být hustá asi jako gulášová nebo frankfurtská. Pokud je tedy moc řídká, použijte klasicky hladkou mouku rozmíchanou ve vodě a zavařenou v polévce, viz. můj recept na frankfurtskou.
* Normálně se do dršťkové polévky brambory nedávají, ale není problém jednu menší přihodit, pokud vám v polévce vyhovuje.