Domácí hovězí burger
Všichni samozřejmě známe burgery jako rychlé jídlo co si koupíme ve fast foodu. Takhle je však prezentuje hlavně moderní společnost. Burgery obecně jsou jedno z největších gastronomických potěšení. Spousta různých variací, ať už ohledně bulek, masa či ostatních ingrediencí, nabízí možnost vytvořit spoustu chutných kombinací. To jednoduché však často bývá to nejlepší a proto se musím podělit o svůj recept na domácí burger.
Na 5-6 burgerů
Bulky
300g hladké mouky
170ml teplé vody
20ml oleje
20g droždí
1½ lžičky cukru
2 lžíčky soli
1 vejce
sezam
Postup
1) Droždí si v menší misce smícháme s cukrem, trochou vody a necháme vzejít kvásek.
2) Ve větší zadělávací míse smícháme mouku se solí. Když je kvásek hotový, vlijeme ho do mouky, přidáme vejce, vodu, olej a vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat vodu nebo přisýpat mouku, ale pozor aby nebylo těsto tuhé.
3) V míse necháme ještě 40 minut vykynout. Poté si těsto vytvarujeme na 5 / 6 stejných dílů z nichž uděláme bochánky a dáme na pečící papír. Necháme ještě 20 minut odpočinout, pomažeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme v troubě na 200°C zhruba 10-13 minut. Necháme vychladnout.
"Náplň" burgeru
800g mletého hovězího masa (viz. rady na konci článku!)
sůl, pepř, sušený tymián
1) Mleté maso si pouze ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem. Vytvarujeme z něj placičky které budou pasovat na velikost vašeho burgeru.
Dresing
250ml majonézy
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička worcesteru
strouhaný parmezán
čerstvá bazalka
1) Jednoduchý majonézový dresing si smícháme v menší misce a nasekáme do něj najemno bazalku. Můžeme přidat i ančovičku, ale není nutná.
2 jarní cibulky
100g slaniny
5 plátků cheddaru
2 větší rajčata
salát little gem (neboli "srdíčka")
1) Salát si rozdělíme na jednotlivé listy, omyjeme ve studené vodě a osušíme. Rajče si také nakrájíme na kolečka.
2) Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno, lehce orestujeme na pánvi, zakápneme balsamicem, trochou vody, zacukrujeme a necháme zkaramelizovat.
Postup přípravy burgeru
1) Nyní máme připravené maso, dresing, bulky i všechny ostatní ingredience. Není tak nic jednoduššího, než si maso opéct na grilu. Burgery necháváme na jedné straně opékat dokud nejsou do svojí poloviny hotové, potom otočíme. Po otočení navrch dáme plátek cheddaru a necháme roztát.
2) Bulky si rozkrojíme napůl a obě strany také opečeme na grillu do křupava. Opéct si můžeme i slaninu.
3) Když máme vše co se týče tepelné úpravy hotové, spodní díl bulky si potřeme dresingem. Dále na ní dáme list salátu, 2 tenké plátky rajčete které lehce osolíme a opepříme. Na rajče položíme maso, na něj krásně opečenou slaninu a karamelizovanou cibulku. Přikryjeme vrchním dílem bulky, taky lehce pomazaným dresingem.
* Výběr masa je to nejdůležitější. Musí mít správný poměr libového a tuku, která je u burgeru 80 / 20. Z běžného masa, co je k dostání na krámu, je nejideálnější přední hovězí, které se také nejčastěji používá. Dobrou alternativou je případně plec.
* Mleté maso rozhodně nekupujte v supermarketu už zabalené. Do takového masa se melou veškeré odřezky. Pro maso zajděte do oblíbeného řeznictví, vyberte si kus a nechte si ho před vámi namlít. Jen tak můžete mít jistotu kvalitního výběru.
* Ochucení masa je další kapitola. Něktěří radí solit a pepřit až po opečení, někteří zase přímo ochutit maso a to nejen solí, pepřem, ale spoustou dalších věcí. Každý má prostě svůj recept a vy si určitě vymyslete svůj, který vám bude vyhovovat. Nebojte se zkoušet různá koření, přidat do masa cibulku či česnek nebo různé omáčky.
* Pokud se bojíte kynutého těsta na bulky, není to vůbec třeba. Vše je jednoduché, jeho vypracování zabere 10 minut a rozdíl oproti prefabrikované housce, co koupíte v obchodě, je opravdu velká.
* Volba co dáte do svého burgeru je čistě na vás. Vyzkoušejte např. i nakládané okurky, opečené kolečka cibule či marinovanou cibuli, na kterou najdete recept ZDE
Náhledy fotografií ze složky Minutky