Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu
Quiche je klasicky slaný koláč. Tentokrát si však uděláme trošku složitější a hlavně nasládlou variantu, která však dobře funguje a chutě jsou moc dobře propojeny.
Na formu Ø 26cm
1 balíček listového těsta a nebo na křehké těsto:
300g hladké mouky
1 lžička soli
240g másla
5 lžic vody
Náplň
100g slaniny
3 střední cibule
2 lžíce tymiánu
3 lžíce medu
1 vejce
2-3 lžíce zakysané smetany
bílé víno
Postup
1) Slaninu si nakrájíme buď na kostičky nebo na plátky, záleží v jakém stavu ji máte. Na pánvi ji orestujeme dozlatova a odstavíme vedle, třeba do misky.
2) Na pánvi necháme tuk ze slaniny, přihodíme cibuli a čerstvě nasekaný tymián, sůl a pepř a restujeme dokud cibule trochu nezměkne a nechytne barvu.
3) Po asi 5ti minutách restování cibule přilijeme bílé víno, abychom cibuli celou zalili a necháme vyvařit zhruba na polovinu. Cibule musí změknout, takže pokud není měkká, víno přilijte.
4) Přihodíme zpátky slaninu a necháme zredukovat úplně, co to jde. Necháme vychladnout.
5) Ve větší misce si smícháme vejce se zakysanou smetanou a přimícháme vychladlou směs.
6) Do pečící misky dáme pečící papír. Pokud máte listové těsto, jen ho rozložte na papír a nalijte na něj náplň. Pokud křehké, rozprostřete těsto na mísu a na něj si dejte další vrstvu pečícího papíru a zatěžkejte např. hrachem nebo fazolemi. Dejte na 20 minut do lednice, poté vyndejte a cca 15 minut předpečte na 180°C v troubě
7) Náplň pak už jednoduše rozprostřeten a těsto a pečte cca 30 minut na 175°C.
* Jakou cibuli použijete je asi jedno. V originálním receptu je bílá, já mám radši červenou. Lépe vypadá a nepřijde mi tak agresivní jako bílá.
* Varianta s listovým těstem je lehčí na přípravu a dle mého i chutnější. Udělat křehké těsto není lehké, aby bylo dobře vypracované, aby se nerozpadalo po upečení.
* Já sem navrch přidal i trochu nivy na kostičky, protože k cibuli a slanine se mi prostě hodí. Nikdy není na škodu přidat trochu sýra.