Sýrový quiche se šunkou
Až téměř základní variace na oblíbený slaný koláč. Tentokrát budeme mísit chutě různých sýrů a do toho proložíme nenápadně i kvalitní šunku. Bez šunky je quiche naprosto vhodný i pro vegetariány.
Na formu Ø 26cm
1 balíček listového těsta a nebo na křehké těsto:
300g hladké mouky
1 lžička soli
240g másla
5 lžic vody
1 Sedlčanský hermelín
50g sýru grana padano (nebo parmezánu)
200g strouhané mozzarelly
50g gorgonzoly (nebo nivy)
50ml smetany
200g šunky (výběrové nebo debrecínské)
Postup
1) Formu si vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní listové těsto. Pokud zvolíte křehké těsto, vypracujte ho z uvedených ingrediencí, rozprostřete do formy a zatěžkejte např. hrachem. Dejte na 20 minut do lednice a poté na 15 minut předpéct do trouby na 180°C.
2) A teď budeme už jen vrstvit. V misce smíchejte smetanu se 100g strouhané mozzarelly. Osolte, opepřete a nalijte na těsto. Na tuto vrstvu naskládejte jednu vrstvu šunky.
3) Na šunku rozložte hermelín nakrájený na plátky. Na něj nastrouhejte sýr grana padano, případně parmezán a další vrstvu strouhané mozzarelly.
4) Jako zakončení bude druhá vrstva šunky a na ní na kostičky nakrájená gorgonzola / niva. Ted už jen budeme péct 30 minut na 175°C.
* Se sýry můžete experimentovat. Jelikož zde není nutné mít přímo originál, rozhodně není problém nahradit gorgonzolu nivou apod. Taky můžete přidat např. goudu.
* Varianta s listovým těstem je rychlejší, lehčí na přípravu a dle mého i chutnější. Udělat dobré křehké těsto není nic jednoduchého, špatně se vypracovává, pokud nemáte robota.
Náhledy fotografií ze složky Předkrmy