Quiche se špenátem a slaninou
Quiche je slaný koláč pocházející z Francie, přesněji z Lotrinska. Rozšířil se však po celé Francii i Evropě a je velmi oblíbeným na spoustu různých variant. V mém receptu hraje hlavní roli listový špenát a samozřejmě i oblíbená slanina.
Na formu o průměru 24cm
Těsto
165g hladké mouky
100g másla
cca 4 lžíce vody
špetka soli
Náplň
150g slaniny (v celku)
cca 300g listového špenátu
2 menší červené cibule
250ml smetany (30%)
3 vejce
cca 200g strouhaného sýra (gouda, ementál, gruyére)
sůl, pepř, bylinky
Postup
1) Nejprve si připravíme těsto. Do mísy si dáme mouku a smícháme se solí. Přidáme na kostky nakrájené máslo vyndané rovnou z lednice a uděláme si drobenku. S pomocí vody postupně vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
2) Těsto vyválíme na pečícím papíru spíše do tenka. I s pečícím papírem ho pak přesuneme do formy, vysteleme s ním kraje a přebytečný papír odstřihneme. Stěny těsta by měli být vysoké tak 3-4cm aby nebyly moc nízké, ale zároveň aby nepadaly. Dno propícháme vidličkou.
3) Takto dáme těsto na 10 min. do lednice. Potom ho vyndáme, vyložíme znova pečícím papírem a zatěžkáme např. hrachem či fazolemi, to aby se těsto nezvedalo. Dáme do trouby předehřáté na 200°C cca na 15 minut.
4) Mezitím si připravíme náplň. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli na půlměsíčky a dáme orestovat na pánev do křupava. V jedné misce si smícháme 3 vejce, smetanu a půlku strouhaného sýra. Špenát si spaříme horkou vodou, scedíme, pokrájíme a přidáme ke směsi vajec a smetany.
5) Těsto po 15ti minutách vyndáme a sundáme z něho zátěž. Na těsto dáme opečenou slaninu s cibulí a zalijeme směsí. Vše rozprostřeme, ale dáváme pozor, aby nám směs nepřesahovala okraje.
6) Vše posypeme zbytkem strouhaného sýra a strčíme zpět do trouby na sníženou teplotu 180°C na 25-30 minut do zezlátnutí.
* Quiche můžete připravit se vším možným. Klidně bez slaniny, bez špenátu, bez cibule, podle vaší volby.