Polévka z červené čočky s kokosovým mlékem
Červená čočka je sice luštěnina, ovšem neplatí pro ni základní postupy pro jiné luštěniny. Nemá slupku, nemusí se namáčet a ať ji vaříte jak chcete, vždy ji rozvaříte. Červená čočka navíc obsahuje spoustu bílkovin, takže se dá jíst na talíři mimo masa. Nejznámější z ní je však polévka a tu si uděláme my.
Na 4-5 porcí
400g červené čočky
1 střední mrkev
2 řapíky z řapíkatého celeru
2 střední cibule
3 stroužky česneku
100ml kokosového mléka
1,5l vody / vývaru
sůl, pepř, sušené oregano (1 lžíce), sladká paprika (1 lžíce), římský kmín (2 lžičky)
Postup
1) Nejprve nás čeká krájení. Nakrájejte na kostičky mrkev, řapíkatý celer, nadrobno cibuli a česnek. Já rád používám červenou cibuli, můžete však i žlutou.
2) V hrnci si rozpálíme olej a hodíme na něj všechno nakrájené. Restujeme zhruba 10-15 minut. Potom osolíme, opepříme, přidáme oregano a římský kmín.
3) Po chvíli přidáme červenou čočku a 5 minut zarestujeme spolu se zeleninovým základem. Přisypeme papriku a zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
4) Čočka je po 10-15-ti minutách změklá. Odstavíme ji vedle a ponorným mixérem rozmixujeme. Konzistence by měla být krémovitá, avšak ne kašovitá. Polévku ještě přivedeme na chvíli k varu a zjemníme kokosovým mlékem.
* Smetana na zjemnění funguje stejně dobře, ovšem kokosové mléko má svoji specifickou chuť a pokud chceme udělat dojem něčím "exotickým", je to ta pravá volba.
Náhledy fotografií ze složky Polévky