Marinované žampiony
Jednoduchý a svěží recept světoznámého kuchaře Gordona Ramseyho, který potěší nejednoho milovníka hub. Pokrm může sloužit jako hlavní jídlo, příloha např. ke krásně vyzrálému bifteku a nebo ideální předkrm.
2 porce
200g menších žampionů
2 šalotky nebo 1 střední červená cibule
cca 50ml vinného octa
sůl, pepř, čerstvá petržel či estragon
Postup
1) Žampiony malé necháme vcelku a střední až větší rozkrojíme napůl. Bílé žampiony oloupeme, pokud se nezdají úplně čerstvé. Krémové žampiony stačí jen pečlivě omýt.
2) Na hlubší pánvi si rozpálíme trochu oleje na střední plamen. Když je pánev rozpálená, vhodíme žampiony a cca 4 minuty necháme restovat a chytit barvu.
3) Poté osolíme, opepříme. Cibuli či šalotku nakrájenou na proužky přihodíme a taky zarestujeme. Žampiony zřejmě pustí vodu, to ale není žádný problém, necháme ji případně vyvařit při zvýšené teplotě.
4) Žampiony zakápneme ještě olivovým olejem a do pánve vlijeme po stranách vinný ocet a necháme zredukovat téměř do konce. Přidáme čerstvé bylinky.
* Žampiony se dají jíst teplé, ovšem vychladlé jsou ještě lepší.
* Na mě osobně by třeba byly žampiony moc kyselé, po přilití vinného octa je tak můžete lehce zasypat cukrem, aby chytly sladkokyselou chuť.
* Dbejte na to, aby se žampiony až pustí vodu moc nevařily. Musí také mít krásnou orestovanou barvu, která je základem v tomto receptu.