Letní Minestrone
Minestrone je tradiční italská polévka plná zeleniny. Je vhodná pro vegetariány, je hutná a plná zdravých věcí a strašně jednoduchá na přípravu. V každém ročním období se můžou přidávat jiné ingredience. Já použij zeleninu, která se sklízí právě v těchto letních dnech - mrkev, fazolky, fazole nebo řapíkatý celer.
4 porce
1 větší mrkev
2 řapíky řapíkatého celeru
1 velká červená cibule
3 stroužky česneku
cca 100g zelených nebo žlutých fazolek
250g bílých nebo červených nakládaných fazolí
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
dvě hrsti polévkových těstovin
sušené oregano a bazalka
parmezán / grana padano a čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
1) Pokud začínáme vývarem, pak zeleninu, případně kousky masa, v hrnci orestujeme a vývar necháme táhnout 3-4 hodiny. Vývar přecedíme a můžeme si jít chystat zeleninu.
2) Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Stejně tak očistíme řapíky celeru a nakrájíme na kousky. Cibuli stači nakrájet na půlkolečka, česnek nahrubo a fazolky překrájet napůl. Fazole si zcedíme z nálevu a propláchneme vodou.
3) Nyní naházíme do hrnce mrkev, celer, cibuli a česnek a restujeme dokud zelenina nechytne lehce barvu. Poté přidáme fazole, fazolky, zasypeme solí, pepřem a bylinkami a ještě chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
4) Poté přidáme těstoviny a povaříme ještě 5 minut. Na talíři podáváme posypané čerstvou posekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
* Do klasické minestrone se přidávají i rajčata, což je také letní sezónní zelenina. Já je však nejím, proto je v polévce nemám. Vy si je určitě přidejte.
* Výběr vývaru je na vás. Já zvolil kuřecí, ovšem k zeleninové polévce se samozřejmě hodí více zeleninový vyhovující vegetariánům.
* Stejně tak výběr zeleniny je různorodý, jak sem zmínil. V podzimní až zimní variantě se může přidat i kořenová zelenina, květák, brokolice, brambory apod.
Náhledy fotografií ze složky Polévky