Cizrnová polévka
Když se řekne luštěnina, většina si vybaví hlavně hrách, čočku nebo fazole. Mezi luštěniny však patří i cizrna, kterou ve světě už dávno objevili, např. v podobě falafelu či hummusu, a určitě je škoda, že u nás se nevyužívá v tak hojné míře, jak si zaslouží. A není třeba hledat složité recepty, stačí jednoduchá polévka, která zahřeje jak v podzimních dnech, tak i v jarních chladnějších večerech.
Na 4-5 porce
200g cizrny
1 menší mrkev
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
750ml zeleninového vývaru
sůl, pepř, římský kmín, sušený tymián, olej
Postup
1) Jako každou luštěninu, je potřeba cizrnu namočit do vlažné vody. Bude stačit 8 hodin, ale nejlépe přes noc.
2) Před přípravou polévky si nakrájíme na menší kostičky mrkev, česnek, cibuli i jarní cibulku. Cizrnu scedíme a necháme osušit.
3) V hrnci si rozpálíme trochu řepkového oleje a zhruba 5 minut na něm zarestujeme nakrájený základ. Poté přihodíme cizrnu, ještě lehce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme takto vařit zhruba 10 minut.
4) Po 10-ti minutách polévku ochutíme pepřem, solí a sundáme z plotny. Tyčovým mixérem ji rozmixujeme do hladka. Pokud bude polévka moc hustá, ještě přidáme vývar. Dochutíme římským kmínem, tymiánem a necháme ještě 5 minut lehce vařit.
* Polévku můžeme podávat se sušenými bylinkami nebo s jakýmkoliv ochuceným olejem.
* Pokud děláte větší množství, určitě se do základu nebojte přidat např. i řapíkatý celer. Různá zelenina přidá polévce na chuti i zdraví.
Náhledy fotografií ze složky Polévky