Botwinka
Botwinka je tradiční polská polévka, kde prim hraje jak v barvě tak v chuti červená řepa. Zdánlivě připomíná ruský boršč, který se také vařil většinou jen ze zeleniny v chudých farmářských oblastech. Vhodná je tak i pro vegetariány.
1 litr
2 střední mrkve
2 řapíky z řapíkatého celeru
3-4 střední kusy červené řepy
1 střední pastinák (není nutný)
1l zeleninového vývaru
1 lžíce cukru
trocha citrónové šťávy
2 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř
Postup
1) Očistíme si zeleninu. Oškrábeme celer, mrkev, pastinák i řepu. Vše nakrájíme na větší kostky.
2) V hrnci si rozehřejeme olivový olej, vhodíme na něj nejprve tvrdší zeleninu, takže mrkev a pastinák a za chvíli i řepu s celerem, a zarestujeme zhruba 10 minut.
3) Poté zalijeme vývarem a necháme alespoň 15 minut vařit.
4) Po 15-ti minutách polévku ochutíme cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Do menší misky si dáme 2 lžíce zakysané smetany, přidáme k ní trochu vývaru z polévky a rozmícháme rovnoměrně na emulzi, kterou pak zamícháme zpátky do polévky.
5) Povaříme ještě cca 5 minut. Zdobíme čerstvou petrželkou.
* Původně se polévka dělá z mladé řepy. Mimo sezónu se však dá sehnat předvařená, kterou jsem použil já.
* Jako příloha se tradičně podávají vařená vejce nebo brambory.