Alsaský cibulový koláč
Tradiční flammkuchen (německy), nebo taky tarté flambée (francouzsky) je produkt alsaské kuchyně, která je zhruba napůl německá, napůl francouzská. Jednoduchý slaný koláč, jehož základními ingrediencemi jsou slanina a cibule, je oblíbený po celé střední Evropě v různých podobách.
Ingredience
400g hladké mouky
150ml vlažné vody
30g droždí
3 lžíce olivového oleje
200g slaniny
2 větší cibule
1 zakysaná smetana
2 stroužky česneku
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
1) Nejprve si vypracujeme těsto. Do hluboké mísy dáme mouku, utvoříme důlek a v něm smícháme rozdrobené droždí, necelých 150ml vody a olej. Postupně zapracováváme i mouku a po chvíli budete muset sáhnout do těsta rukou. Vodu přilévejte postupně, aby se těsto nelepilo. Trvá to zhruba 10-15 minut vytvořit nelepivé těsto, které ještě osolíme a uložíme na 30 minut do lednice, přikryté fólií.
2) Nyní se vrhneme na "náplň". Cibule si očistíme a nakrájíme na proužky, to samé se slaninou. Zakysanou smetanu si v misce smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
3) Rozpálíme si na pánvi lžíci oleje a orestujeme na ní cibuli i slaninu, zhruba 10 minut.
4) Po půl hodině těsto vyndáme z lednice na plech a rozválíme zhruba na tloušťku 2 cm. Potřeme směsí ze zakysané smetany a rozprostřeme slaninu s cibulí. V troubě pečeme na 190°C zhruba 10-15 minut, podle velikosti flammkuchenu.
* Jak sem již zmínil, existuje spousta variant. Pokud neholdujete zrovna cibuli nebo slanině, můžete použít obyčejnou šunku, pórek, různé druhy sýrů nebo uzenin.
* Zakysaná smetana je v receptu klasika, pokud však zrovna nemáte, dobře funguje i mascarpone, které je však nutné lehce naředit mlékem, aby se lépe roztíralo.
* Já osobně do zakysačky rád přidávám i nějaké sušené bylinky, kterých mám po letní sezóně spousty. Chuťově koláč oživí.
Náhledy fotografií ze složky Slané pečení