Zapečené penne s kuřecím masem a špenátem
Po dlouhé době jsem si vyzkoušel jinou pastu než jen dlouhou. Zapečené těstoviny se dají dělat na spoustu způsobů. V Česku známe tradiční šunkofleky, v Itálii existuje spousta variací na zapékání. Po chvíli přemýšlení sem si tak dal dohromady chutný recept z vlastní hlavy.
1-2 porce
1 větší kuřecí prso
150g penne
100g listového špenátu
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
50ml smetany
trochu vývaru, není však nutný
tymián
půlka mozzarelly
Postup
1) Nejprve si dáme vařit vodu na pastu. Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky + sůl a pepř. Stejně tak omyjeme špenát. Stroužek česneku a cibulku si nakrájíme nadrobno, mozzarellu na plátky a vše máme připraveno.
2) Když vidíme, že se voda začíná vařit, osolíme ji (1 litr = 1 lžíce soli) a rozpálíme si pánev s trochou oliv. oleje.
3) Na pánev dáme kuřecí maso a začneme restovat. Zároveň můžeme dát do vařící se vody penne.
4) Až maso trochu zarestujeme (do běla), přidáme cibulku s česnekem a na mírnějším ohni restujeme. Maso by mělo mít hezkou zlatavou barvu. Po nějaké chvilce přidáme špenát a necháme listy zarestovat a zároveň se zmenšit.
5) Pastu scedíme ve chvíli, kdy je ještě tuhá, ale ne tvrdá. Bude to tak cca 10 minut. Scezenou ji pak trošku pokapeme olejem, promícháme a můžeme dát na pánev k masu. Zároveň zalijeme smetanou a vývarem, případně vodou a necháme trochu zredukovat.
6) Troubu máme předehřátou cca na 190°C. Penne i s masem, špenátem a omáčkou dáme do zapékací misky a navrch poklademe plátky mozzarelly. Necháme zapéct cca 15 minut na stejnou teplotu.
*Při výběru pasty se vážně neřiďte cenou. Čím levnější těstoviny, tím je větší šance, že se neuvaří tak jak by měli.
*Vývar můžete při nejhorším nahradit vodou. Není ho potřeba moc, jde hlavně o to, aby se smetana moc nezredukovala a pasta byla pořád mokrá.
*Samozřejmě recept se dá udělat i do většího pekáčku. V tom případě stačí počet ingrediencí zdvojnásobit.