Vepřový guláš se slaninou
Guláš je u nás tradiční jídlo, ač jeho původ není přímo u nás. U nás doma se vždy dělal vepřový, snad protože jsem ho nikdy nedělal já, který nemám problém s hovězím. Jednou jsem si tak řekl, čím by se dal takový guláš vylepšit a volba padla na voňavou slaninu, která byla zrovna v lednici.
Na 4-5 porcí
500g vepřové plece nebo kýty
2 větší cibule
100g slaniny (plátky)
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
2 lžíce sušené majoránky
sádlo nebo řepkový olej (nejlépe oboje)
1 litr masového vývaru
tmavá jíška (nebo starý namočený chléb)
Postup
1) Nejdříve si očistíme maso. Omyjeme ho studenou vodou a nakrájíme zhruba na 3x3cm velké kostky. Cibuli a česnek si nakrájíme nahrubo. Slaninu na větší proužky.
2) Ve větším hrnci si na středním plamenu rozpustíme lžíci sádla a 2 lžíce oleje. Na rozpálený tuk dáme cibuli a pomalu restujeme dohněda. Mělo by to zabrat zhruba 10 minut, takže žádné zbytečné rychlé přepalování cibule.
3) Až je cibule dohněda, přidáme maso, slaninu a zprudka restujeme. Když je maso zarestované, přiklopíme pokličkou na pár minut a necháme ho pustit šťávu, kterou skoro všechnu vyvaříme. Potom zasypeme paprikou, drceným kmínem, přidáme česnek, chvilku ještě restujeme a poté zalijeme vývarem.
4) Maso se musí dusit dlouho, aby bylo měkké. Standardně to trvá zhruba hodinu a půl za občasného promíchání a dolévání tekutiny.
5) Když je maso měkké a guláš dostatečně provařený, osolíme, opepříme a zahustíme. Buď tmavou jíškou, která se dá koupit a nebo několik dní starým chlebem, který jsme namočili ve vodě.
6) Po zahuštění už jen lehce provaříme, dochutíme podle sebe a přidáme majoránku. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
* Lepší je pod cibuli používat 2 druhy tuku, tedy sádlo a olej. Omáčka bude mít pak lepší a zajímavější chuť.
* Paprika se standardně používá sladká. Já však preferuju lžíci sladké a lžíci uzené papriky. Guláš má pak příjemnou uzenou vůni.
Náhledy fotografií ze složky Hlavní jídla