Stir fry nudle s vepřovým masem
Příprava stir fry se tradičně používá v asijské kuchyni pro různé nudlové pokrmy či smaženou rýži. Jde o rychlou přípravu pokrmu v pánvi wok na velice rozpáleném oleji. Právě nejrůznější nudlové variace jsou typickým příkladem přípravy stir fry. V našem receptu si je připravíme klasicky se zeleninou a vepřovým masem.
Na 2 porce
300g nudlí pro rychlou přípravu
300g vepřového masa
8 růžiček brokolice
1 menší červená paprika
1 menší žlutá paprika
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
2cm zázvoru
1lž třtinového cukru
3lž tmavé sójové omáčky
1lž rýžového octa
1 chilli paprička
sezam, sezamový olej
Postup
1) Nudle povaříme, případně spaříme vařící vodou spolu s brokolicí, a necháme změknout, poté scedíme. Maso nakrájíme na nudličky, stejně tak papriku a jarní cibulku. Zázvor, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno.
2) V pánvi si rozpálíme sezamový olej a orestujeme zprudka vepřové maso. Zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme lžící sójové omáčky a necháme vyvařit. Maso dáme z pánve mimo a pánev vyčistíme.
3) Do woku opět nalijeme olej, necháme rozpálit (ze správně rozpáleného oleje se kouří) a vhodíme na něj brokolici s cibulkou. Půl minuty zprudka orestujeme, přihodíme papriku, česnek, zázvor a chilli a další minutku restujeme.
4) Do pánve vhodíme nudle, vrátíme maso a promícháme. Přilijeme zbytek sójové omáčky, lžíci rýžového octa a nudle v tom pěkně vymácháme.
5) Až se tekutina vyvaří, přisypeme podle chuti sezam a naservírujeme na talíř.
Rady a tipy
* Dochutit nudle můžete samozřejmě i dalšími omáčkami, které se používají v asijské kuchyni. Záleží na vaší chuti.
* Jak jsem již zdůraznil, jedná se o rychlou přípravu na prudkém ohni. Celkově by příprava neměla trvat déle jak 10 minut.
* Co se týče zeleniny, opět můžete přidat cokoliv co se hodí. Použít se do pokrmu dá např. mrkev, cibule, pórek, salát či arašídy.
Náhledy fotografií ze složky Minutky