Pečený pstruh s bylinkovým máslem
Léto nám sice pominulo, nikdy však není pozdě na to, dát si chutnou a zdravou rybu. Pokud máte k dispozici v okolí sádky jako já, dojet si pro čerstvou, ten den zabitou rybu určitě stojí za ten chuťový zážitek. Pstruh není finančně náročná ryba a je i velmi chutná při pečení v celku.
2 porce
1 středně velký vykuchaný pstruh
250g másla
2 snítky tymiánu, rozmarýnu a 3 lístky šalvěje
1 citrón
sůl, pepř
Postup
1) Rybu si nejprve očistíme. Umyjeme ve studené vodě od povrchového slizu. Odřízneme ploutve, které jdou trochu ztěžka, ovšem po upečení půjde lépe dolů kůže. Šupiny čistit nemusíme, pstruh je má malé a nebudou nám vadit, pokud rádi sníte i kůži.
2) V misce si necháme změknout 150g másla. Do něj přidáme obrané snítky tymiánu, na jemno pokrájený rozmarýn a šalvěj, šťávu z půlky citronu a osolíme, opepříme. Vše promícháme a vznikne nám chutné bylinkové máslo.
3) Pstruha bylinkovým máslem naplníme uvnitř důkladně, aby bylo maso dostatečně chutné a přidáme na plátky nakrájený zbytek citrónu. Povrch ryby také osolíme, opepříme a pomažeme zbytkem bylinkového másla.
4) Na pekáček si dáme pstruha a pod něj ještě rozdělíme zbytek másla, aby se ryba nepřipékala. Pečeme na 170°C zhruba 20-30 minut.
* Pstruh je nejlepší čerstvý, ten den zabitý úplně nejlepší. Mraženého radši nepoužívejte. Chuťově je 100% horší, ostatně jako všechny mražené ryby.
* Lidé ryby často nejí protože jsou nedostupné a občas drahé. Filet lososa stojí v obchodě i 100,- Kč. Já koupil pstruha na sádkách za 80,- Kč celého a jsou z něho 2 porce.
Náhledy fotografií ze složky Hlavní jídla