Pečený králík na česneku
Králičí maso patří mezi ty nejzdravější, díky obsahu bílkovin a zároveň menšímu obsahu tuku. Ne nadarmo se doporučuje při různých dietách. Nejlepší úprava králíka je pečení, při kterém zůstane maso krásně křehké, a ideálně pak pečení na česneku, který chuťově méně výraznému masu dodá perfektní chuť.
Na 4 porce
4 králičí stehna, případně 1 rozporcovaný králík
10 stroužků česneku
2 střední žluté cibule
40g másla
olej, sůl, pepř, tymián, drcený kmín
Postup
1) Králíka si nejprve omyjeme, pečlivě nasolíme, napepříme a přidáme lehce drceného kmínu. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na půlkolečka, 3/4 česneku nahrubo a zbytek najemno nastrouháme. Do pekáčku či mísy si dáme půl na půl máslo s olejem, na to rozložíme pokrájenou cibuli, česnek a bylinky, a navrch položíme králičí maso.
2) Nastrouhaný či rozdrcený česnek vetřeme do králičího masa a lehce pokapeme olejem. Troubu si rozpálíme na 150°C a pečeme cca 40 minut, dokud není cibulka krásně vypečená. Během pečení maso obracíme, aby se česnek na povrchu zbytečně nepálil.
3) Maso je v mém případě s bramborovým knedlíkem, který vytvoříte pomocí vařených brambor, vejce, soli a hrubé mouky. Na 1kg brambor přijde 1 vejce, vše zpracujeme do kompaktní hmoty a ve vroucí vodě vaříme dle velikosti cca 15 minut. S bramborovým těstem pracujte rychle, jelikož má tendenci řídnout.
Rady a tipy
* Podávat můžete ke králíkovi např. i brambory, případně pečivo.
* Vzhledem k tomu, že je králičí maso méně tučné, má také tendenci být sušší. Proto se při pečení přidává ke králíkovi maso tučnější, např. vepřové, které pustí více tuku, a vy nemusíte zbytečně přidávat hodně oleje či másla.
Náhledy fotografií ze složky Minutky