Pečená kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem
Pečené maso patří mezi českou klasiku, tím spíše, když se jedná o kachnu. Již tradičně se mastnější kachna podává s houskovým knedlíkem a chybět nesmí ani domácí červené zelí. V těchto chladných dnech se jedná o hutné a neodolatelné jídlo, které jistě prozáří váš nedělní obědový stůl.
cca 6 porcí
1 středně velká kachna
3-4 střední cibule
4 stroužky česneku
150g sádla
100g másla
kmín drcený či celý
sůl, pepř
Zelí
1/2 hlávky červeného zelí
dle chuti drcený kmín, ocet, cukr
Postup
1) Začneme kachnou, kterou omyjeme pod studenou vodou. Následně můžeme odstranit některé přebytečné části kůže, kterou si však necháme. Kachnu řádně nasolíme, napepříme a nakmínujeme na povrchu i uvnitř.
2) Cibuli si nakrájíme na středně dlouhé a silné proužky, česnek na plátky. Do pekáče či pečící mísy rozkrájíme na kostky sádlo a máslo, přidáme cibuli a položíme dovnitř kachnu. Přebytečnou kůži přidáme také do mísy a upečeme spolu s kachnou, pustí nám tuk a šťávu. Pečeme v troubě cca na 175°C hodinku a půl.
3) Mezitím si očistíme červené zelí a nakrájíme ho na menší proužky. V hrnci lehce rozpálíme olej, zelí chvíli zarestujeme a zalijeme vodou. Necháme vařit do vyvaření vody a do změknutí. Poté dochutíme octem, cukrem a přidáme i kmín. Pokud preferujete zahuštění, můžete použít hladkou mouku či nastrouhanou bramboru.
4) Zhruba 20 minut před koncem pečení přidáme do výpeku i nakrájený česnek a dopečeme kachnu do zlatova.
5) Když je kachna upečená, vybereme si ten nejoblíbenější kousek a naservírujeme ho spolu se zelím a houskovým knedlíkem. Knedlík vypije hodně tuku, proto nemusíme výpekem s cibulkou šetřit.
Rady a tipy na závěr
* Ke kachně můžete samozřejmě přidat i různé bylinky. K drůbeži se určitě hodí např. tymián či čerstvá majoránka.
* Pokud chcete červené zelí o něco vylepšit, přidejte do něj překrájené rozinky.
* Kachnu můžete také nechat v troubě táhnout a péct ji na cca 120°C asi 5-6 hodin. Tímto způsobem zajistíte, že maso půjde úžasně od kosti a bude měkkoučké. Je to však časově náročnější.
Náhledy fotografií ze složky Hotová jídla