Medailonky z panenky s omáčkou z gorgonzoly
Vepřová panenka se dá dělat na spoustu způsobů, plnit spoustou věcí a podávat se spoustou příloh. Je to jedno z nejuniverzálnějších částí vepře. Jelikož nabízí spoustu prostoru ke kreativitě, nebyl pro mě problém vymyslet jednoduchý a rychlý recept, když sem našel v lednici panenku, nějakou tu slaninu a chutný italský sýr.
Na 2 porce
300g vepřové panenky
100g anglické slaniny
80g gorgonzoly
150ml smetany 33%
sůl, pepř
Postup
1) Panenku očistíme od různých blan a nakrájíme na medailonky, zhruba 3cm silné. Ochutíme solí a čerstvým pepřem, každý medailonek zabalíme do jednoho plátku slaniny a spojíme párátkem.
2) Troubu si rozehřejeme na 150°C. Na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje a medailonky orestujeme, zhruba 30 sekund na každé straně. Poté je dáme do keramické misky nebo pekáčku do trouby na 10-15 minut dodělat.
3) Během toho, co je maso v troubě, do pánve nalijeme smetanu a na kousky nakrájený sýr gorgonzola. Opepříme, jemně osolíme a klidně přidáme nějakou čerstvou bylinku, třeba tymián. Sýr necháme pomalu rozpouštět a omáčku zhoustnout.
4) Dodělané medailonky vyndáme z trouby a naservírujeme na talíř spolu s omáčkou. Podávat můžeme třeba jen s pečivem.
* Hlídat panenku v troubě je důležité. 10 minut by měla být dolní hranice pro vyndání z trouby. Pokud chcete mít propečenou jistotu, bude to chtít 15 minut + nechat 2-3 minutky dojít.
* Spousta lidí by místo gorgonzoly sáhla po nivě, která je takovou českou obdobou. Chutě jsou však odlišné a tak omáčka bude mít trochu jiný feeling z nivy než z gorgonzoly, s tím počítejte.
Náhledy fotografií ze složky Minutky