Losos s bylinkovou omáčkou
Losos je asi nejoblíbenější ryba, v Česku nejpřipravovanější z mořských a dá se sehnat skoro všude. Je to známé lehké jídlo a v mojí úpravě si ho uděláme s bylinkovou omáčkou a tymiánovými brambory.
1 porce
cca 150g filet z lososa
2 větší brambory typu B
100ml smetany
bylinky (hladkolistá petržel, tymián)
Postup
1) Nejprve očistíme lososa, protože ho pravděpodobně máte neočištěného. Nejprve lososa omyjeme a z kůže smyjeme sliz. Na dolní části filetu seřizneme tuk (je čistě béžový) pokud ho tam máte. Šupiny seškrábeme nožem směrem proti šupinám. Jestli kůži chcete pryč a vadí vám, na tenčí straně zařízněte trochu do masa. Nožem pak postupně po kůži odříznete maso. Pro lepší orientaci mrkněte ZDE
2) Brambory očistíme. Pro lepší vzhled budou nejlepší nějaké oválné. Nakrájíme je na kolečka cca 1cm a vaříme do měkka cca 10 minut aby nebyly rozvařené (vodu osolíme).
3) Na jedné pánvi začneme na trošce oleje opékat brambory. Na druhé si roztopíme 1/1 olej s máslem a dáme na ní lososa (pokud máte s kůží tak kůží dolu).
4) Losos je poměrně rychlá záležitost. Pokud máte s kůží, tak kůži nechte opéct do křupava. Filet opečte z obou stran aby chytnul barvu a lépe vypadal, což se mně bohužel nepodařilo.
5) Až je losos udělaný a opečený, dáme na talíř vedle a přiklopíme pokličkou nebo něčím aby zůstal v teple. Na pánev rovnou nalijeme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou čerstvou petržel a půlku připraveného čerstvého tymiánu. Druhou půlku dáme na brambory.
6) Smetanu necháme zredukovat do hustší podoby omáčky. Na talíř dáme opečené brambory a lososa kterého částečně přelijeme bylinkovou omáčkou.
* pstruh lososovitý je víceméně to samé jako losos a bývá i o něco levnější v obchodě.
* losos ač je oblíbená ryba a lehká na přípravu, je z ryb ta tučnější. Pokud tedy jíte ryby kvůli tomu, doporučuji spíš candáta nebo štiku.
Komentáře
Přehled komentářů
<Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day
https://www.youtube.com/watch?v=z0aiLF3Sz7E
Exploiting A "UNKNOWN" Marketing Secret
(GeorgeWeent, 8. 3. 2024 12:12)