Hovězí pivní guláš s karlovarským knedlíkem
Recept na guláš jsem zde už prezentoval. Tentokrát si však uděláme guláš pravý, z hovězího masa jak ho všichni známe jako tradiční. A když guláš, patří k němu i pivko. Tentokrát však ne k talíři, ovšem do hrnce.
4 porce
400g hovězí kližky
2 velké cibule
4 stroužky česneku
300ml černého piva
500ml hovězího vývaru
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce drceného kmínu
lžíce sádla a 2 lžíce oleje
Karlovarský knedlík
5 rohlíků 2 dny starých
150ml mléka
2 vejce
čerstvá hladkolistá petržel
muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup
1) Cibuli si nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme tuk a cibuli na něm necháme zhnědnout. Bude to trvat zhruba 10-15 minut. Pokud se nám bude zdát, že se cibule připaluje a není zcela hnědá, zalijeme lehce vývarem a necháme zase odvařit. Cibule se nepřipálí ale zároveň bude dál chytat správnou barvu.
2) Když je cibule dohněda, přihodíme na třícentimetrové kostky nakrájené maso a zprudka orestujeme.
3) Zasypeme paprikou, kmínem a necháme maso lehce podusit aby pustilo šťávu. Tu necháme vyvařit a zalijeme pivem, které necháme zredukovat na polovinu. Poté zalijeme vývarem a dusíme za občasného promíchání zhruba 2 hodiny.
4) Až je maso měkké, dochutíme ještě majoránkou a utřeným česnekem a nevaříme už více jak 2-3 minuty.
5) Knedlík: Rohlíky nakrájíme na kostky a dáme do větší mísy. Vedle si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směsí zalijeme rohlíky na 5 minut. Bílky si vyšleháme do sněhu, k namočeným rohlíkům přidáme posekanou petržel a sníh, kterým vše spojíme. Vaříme podle velikosti 15-20 minut v potravinové fólii.
* Pro lepší chuť omáčky používejte 2 druhy tuku - olej a sádlo.
Náhledy fotografií ze složky Hotová jídla