Hovězí masové kuličky
Z mletého masa se kromě sekané nebo karbanátků dají dělat také masové kuličky. Hodně oblíbený a specifický pokrm je to ve Švédsku, kde se servírují s bílou omáčkou a brambory. V USA jsou zase oblíbené s rajčatovou omáčkou a špagetami. Můj recept je jen základní recept na masové kuličky, ovšem trošku netradiční.
Na 4 porce
500g mletého hovězího masa
2 lžičky dijonské hořčice
3 lžíce kečupu
1 střední červená cibule
3 lžíce strouhanky
1 vejce
1 lžíce worcesteru
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce uzené papriky
sůl, pepř
Postup
1) Nejdříve si nakrájíme cibuli nadrobno. Ve větší míse si smícháme všechny ingredience. Osolit a opepřit bude chtít maso vydatně, takže se nebojte šetřit. To samé i s kečupem.
2) Směs necháme chvíli v lednici odležet. Po asi 20-ti minutách vytvarujeme kuličky zhruba o průměru 4cm. Na pánvi si rozpálíme tak 2 lžíce olivového oleje a kuličky z obou stran orestujeme, aby chytly hezkou barvu.
3) Troubu si předehřejeme na 150%. Kuličky můžeme buď naskládat do pekáčku, nebo stylově péct na způsob špízu, kdy mezi ně můžeme napíchat i různou zeleninu. Pečeme zhruba 10 minut, jen aby se kuličky dodělali uprostřed.
* Zajímavým oživením chuti by mohli být i čerstvé bylinky, např. tymián nebo šalvěj.
* Co se týče masa, rozhodně kupujte přímo u řezníka a nejlíp si vyberte jeden kus a nechte si ho namlít. Vhodná je např. hovězí loupaná plec, ovšem není ani vyloučené namíchat hovězí s tučnějším vepřovým.
Náhledy fotografií ze složky Minutky