Cordon Bleu
Ač je smažení spíše českou výsadou, i ve francouzské kuchyni se objevuje recept, který není ničím jiným, než plněným řízkem. Cordon Bleu je známý a jednoduchý recept, který klasický smažený řízek vynáší o úroveň výš.
1 porce
1 větší kuřecí prso
4 plátky kuřecí či vepřové šunky
2 plátky ementálu
3 brambory typu C na kaši jako příloha
Postup
1) Kuřecí prso omyjeme a rozřízneme v tlustší části tak, abychom z něj měli co největší plochu. Přes igelitový pytlík ho lehce rozklepeme, ovšem dáváme pozor, abychom maso příliš nepotrhaly.
2) Maso osolíme, opepříme a na celou plochu naklademe nejdříve 2 plátky šunky, poté ementál a na to opět šunku. Maso přeložíme jako kapsu a okraje masa stlačíme nebo sklepeme paličkou dohromady.
3) Nakonec obalíme v trojobalu, tedy mouka, vejce a strouhanka. Maso držte pevně, aby se vám nerozjíždělo nebo vnitřek nevypadával ven. Takto obalené pak na pánvi, případně ve fritéze, smažíme cca 10 minut, aby bylo vše prosmažené.
4) Co se týče přílohy, mně osobně se nejvhodnější zdá kaše. Takže klasicky uvaříme brambory na kostičky doměkka a spolu s máslem a mlékem vyšleháme do kaše.
* Pro Cordon Bleu se dá použít jakékoliv maso, ovšem nejčastěji se setkáme buď s telecím, které nejspíš recept převzal z klasického rakouského telecího řízku, a nebo právě s kuřecím, které se lehko prosmaží.
* Mylně je někdy uváděno, že Cordon Bleu je kapsa, tedy naplněné prso, což není pravda. Maso se celé rozklepe a pak jen přeloží buď napůl, nebo dalším kusem masa.
* Opět, snažte se používat to co je v pravém receptu, tedy ementál a žádný eidam nebo snad nivu. Cenově nevyjde nijak dráž než ostatní sýry a chuťově je autentický.