Cizrna na podzimní způsob
Cizrna je jedna z nejdůležitějších luštěnin. Je chuťově obsáhlá a obsahuje spoustu prospěšných látek. Můžeme ji připravit buď samostatně, v nějakém salátu nebo jako celé jídlo, např. falafel. V dnešních chladných dnech podzimu však není nic lepšího, než přidat pár ingrediencí a naplnit si břicho něčím zdravým, chutným a hlavně rychlým.
2 porce
250g cizrny
50g slaniny
1 větší mrkev
1 cibule
oliv. olej, sůl, pepř, sušená bazalka či oregano
Postup
1) Cizrnu je nutné si nejprve namočit, nejlépe přes noc, aby změkla úplně.
2) Když je cizrna změklá, scedíme ji ale vodu z ní si necháme. Na kostičky si nakrájíme mrkev, cibuli i slaninu.
3) V hluboké pánvi si rozehřejeme trochu olivového oleje. Nejprve dáme opéct slaninu na 2-3 minutky, která také pustí trochu tuku. Poté přidáme cibuli, mrkev a restujeme dokud se vše nezezlátne a mrkev trochu nezměkne.
4) Přidáme 2 lžíce vody z cizrny a necháme vyvařit, aby mrkev ještě trochu změkla. Poté přidáme cizrnu a zhruba 10 minut restujeme za občasného prohození. Ochutíme solí, pepřem a sušenými bylinkami.
* Na podzimní náladu se samozřejmě hodí spousta dalších ingrediencí. Přidat můžete např. řapíkatý celer nebo dýni.
Náhledy fotografií ze složky Minutky