Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beef bourguignon

4. 2. 2016

 

Beef bourguignon, neboli hovězí po burgundsku, je tradiční francouzský recept z Burgundska na východu Francie. Hlavní přísadou je francouzské víno, ve kterém se maso nakládá a poté i dlouze dusí. Jen samotné vaření zabere cca 3 hodiny, takže je to jídlo vhodné spíše na večeři se sklenkou vína, nejlépe toho ve kterém se maso vařilo. 

 

Cca 3-4 porce

1/2l červeného vína (nejlépe burgundského pro autentičnost, ovšem stačí i jiné francouzské)

750g zadního hovězího (kýta)

1 velká cibule

1 palice česneku

1 větší mrkev

2 řapíky z řapíkatého celeru

100g žampionů

cca 10 cibulek (nakládaných)

100g slaniny v celku

bouqet garni (2ks bobkového listu, 5 kuliček celého pepře, snítky tymiánu, rozmarýnu, vše svázané  v gáze) 

2cl koňaku (není nutný)

 

Příloha - bramborová kaše

Cca 6 středních brambor typu C na přílohu

mléko, máslo

 

Postup

1) Maso nakrájíme na kostky cca 3x3cm, ne zbytečně malé. 

2) Nadrobno nakrájíme cibuli (nejlíp takové klínky), mrkev na kolečka a celer na kousky 3-4cm dlouhé. 

3) Vše dáme do mísy či do pekáčku včetně cibulek a koření a zalijeme vínem. Dáme do lednice a necháme naložené min. 24 hodin před vařením. Já měl naloženo dokonce 2 dny. 

4) Před vařením vše slijeme přes cedník, zvlášť dáme maso a zeleninu, víno uchováme. 

5) Slaninu nakrájíme na kostičky a ve větším kastrolu na olivovém oleji vyškvaříme. Přidáme zeleninu a opečeme dozlatova. 

6) Zeleninu z kastrolu vyjmeme. Česnek nakrájíme na plátky a postupně opékáme maso. Nejlépe po dvou, třech kouscích, aby maso hned nepustilo vodu ale zatáhlo se. 

7) Když je maso opečené, přidáme zpět zeleninu, bouqet garni a zalijeme uchovaným vínem. Vše osolíme, jelikož jsme zatím nesolili a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme vařit + - 3 hodiny. 

8) Cca 20 minut před koncem vaření dáme uvařit brambory nakrájené na kousky. Po uvaření scedíme a uchováme pod pokličkou v teple.

9) Zároveň také nakrájíme očištěné žampiony na čtvrtky, na másle orestujeme dozlatova a přidáme k masu. 

10) Po vypnutí plotny vyjmeme bouqet garni a s pomocí másla, mléka a šlehače vyšleháme bramborovou kaši. Na talíř nejprve servírujeme kaši, na ní maso se zeleninou a kolem omáčku z vína. 

 

*jako přílohu je možné podat i např. opečenou bagetku. Viděl sem i variantu s knedlíkem, ovšem to mi moc k sobě nesedí. Je to práce navíc a spíš taková počeštěná verze, zbytečně těžká do žaludku.

 

12394284_1104672196223917_342347877_o.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie


Kontakt


Archiv

Kalendář
<< březen / 2021 >>

Statistiky

Online: 2
Celkem: 70084
Měsíc: 1354
Den: 35