Gastrozážitky #2 - Hostinec Tulach
V mých gastrozážitcích rozjíždíme nový druh článků, kde budu popisovat svoje zážitky z výjezdů do různých restauračních zařízení a pohostinství. Pokaždé si dám tříchodové menu, které bude obsahovat předkrm, hlavní chod a dezert, vše zdokumentuji, popíšu, ohodnotím a samozřejmě doporučím nebo nedoporučím návštěvu dané restaurace.
Pro začátek jsem se rozhodl prověřit restaurace a hospůdky v bližším okolí, kam v pohodě můžete jako moji čtenáři sami vyrazit.
Moje první kroky vedli do obce Chlum, která se nachází cca 10 kilometrů za Sedlčany směrem na Prahu. Na návsi, hned za místní sámoškou najdeme Hostinec Tulach, jehož provozovatelem a zároveň šéfkuchařem je Milan Tulach, který má bohaté zkušenosti z restauračních zařízení v Praze, zejména z pětihvězdičkového hotelu Corinthia Towers.
V letních měsících může restaurace nabídnout venkovní posezení, kterého jsem velmi rád využil. Co se týče menu, můžete si vybrat ve všední dny jak z hotovek, tak z minutkového jídelního lístku.
Předkrm
Vyloženě předkrmy jsou v nabídce jen dva. Já si vybral Club sandwich, což je nejspíše nejznámější sandwich pocházející z New Yorku z konce 19. století. Provedení bylo bezchybné. Kuřecí maso na krásně tenké plátky neztratilo štavnatost a spolu s ostatními ingrediencemi se ideálně doplňovalo. U předkrmu mám také svoji první a poslední výtku a to velikost porce, která byla podle mě na předkrm zbytečně velká a zasytila víc než měla.
Hlavní chod
Vybrat si hlavní chod nebylo úplně těžké. Hostinec Tulach je známý především pro svoje kvalitní suroviny, pod které spadá především čerstvé a správně vyzrálé hovězí maso. Biftek byl tak povinností, já si vybral biftek slaninou vázaný, medium a jako přílohu fazolky na slanině. Už na první pohled byla vidět péče, které se jídlu dostalo jistě hodně. Biftek byl velmi dobře ochucený čerstvým pepřem a především, propečení naprosto dokonalé. Medium jaké si zaslouží velkou pochvalu. Biftek byl krásně vláčný, s pěknou kůrkou a hlavně měkký a bezproblémově kousatelný. Příloha též bez chyby. Viditelně čerstvé fazolky, bezva ochucené a chutné. V poměru kvalita / cena můžu určitě doporučit.
Dezert
Pro výběr dezertu jsem nevyužil menu, avšak speciální nabídku dne a tou byl čokoládový dort, což byla jasná volba. Korpus dortu nebyl zvlášť sladký, naopak vynikla chuť čokolády, což kvitoval více sladký krém. Sladkost však nepřehlušovala čokoládu a tak s espressem naprosto ideální závěr návštěvy.
Závěrem můžu říct, že návštěva Hostince Tulach určitě stojí za to, ať jako plánovaná cesta, tak jako odbočka. Kvalita surovin je na připravovaných jídlech vidět, stejně jako bohaté zkušenosti šéfkuchaře. Nic samozřejmě není zadarmo, ovšem v porovnání s kvalitou na talíři jsou ceny naprosto adekvátní. Všem tak můžu doporučit.
Obsluha ★★★★☆
Jídlo ★★★★✮
Ceny ★★★★✮
Náhledy fotografií ze složky Hostinec Tulach