Pomerančový a malinový trifle
Trifle je původem britský dezert, který kombinuje lahodný krém, piškot a jakýkoliv druh sladkého ovoce. Není těžký na přípravu a potěší všechny milovníky ovocných dezertů.
3-4 porce
Krém
½ mascarpone
½ zakysané smetany
Trošku vanilkového extraktu
cca 50g moučkového cukru
mléko na upravení konzistence
1) Půlku mascarpone a zakysané smetany si smícháme v misce dohromady, postupně mlékem korigujeme konzistenci, dokud není krém hladký a spojený dohromady. Nakonec přidáme vanilkový extrakt pro vůni.
Piškot
2 vejce
cca 150g hladké mouky
cca 80g cukru
1) Oddělíme si žloutky do větší mísy a bílky do menší. Do žloutků postupně zašleháme cukr aby nám vznikla pěna.
2) Z bílků ušleháme sníh, který postupně zapracujeme do směsi žloutků a cukru.
3) Větší pekáč si vyložíme pečícím papírem a vylijeme na něj rovnoměrně směs na piškot. Můžete použít i dortovou formu, pozor však aby piškot nebyl příliš vysoký, protože v troubě vystoupne nahoru.
4) Pečeme na 170°C podle výšky těsta 5-10 minut.
Další postup
1) Když máme krém připravený a piškot vychladlý, nakrájíme si ovoce. Já měl pomeranče, tudíž sem je zbavil slupky a nakrájel na kostičky cca 1cm.
2) Trifle se nejčastěji plní do skleniček či podobných "nádobiček". Použijte to tak jako vykrajovátko na piškot a podle skleniček vykrojte tvar, který potřebujete. Případně podle potřeb ho pak nožem můžete zmenšit, pokud špatně pasuje.
3) A teď nezbývá nic jiného než vrstvit. Ideální je od všeho mít 2 vrstvy a zakončit krémem. Nejprve jde piškot (což mám já zrovna špatně), potom jde vrstva krému, vrstva ovoce, piškot, vrstva krému, ovoce a nakonec tenká vrstva krému navrch. Ozdobíme čerstvou mátou.
* Krém může být více či méně sladký podle druhu ovoce, které používáte. Pomeranče, jahody, jablko či broskve jsou sladší, proto cukru do krému můžete použít méně. Naopak např. maliny nebo rybíz jsou kyselejší, takže cukru může být více.
* Pokud máte krém sladší, není na škodu pro šmrnc do něj přidat trošku limetkové sťávy.