Italské tiramisú
Asi není známější a tradičnější italský dezert, než je tiramisú. Oblíbený je po celém světě, bohužel jen u nás jsme zvyklí si recepturu upravovat podle svého, což je prostě prostoduché. Kvalitní suroviny dělají kvalitní výsledek a toho se budeme v receptu držet.
Na 6-8 porcí
500g mascarpone
5 vajec
100g cukru
cca 2 balení cukrářských piškotů (Savoiardi)
3-4 lžičky instantní kávy
4ml amaretta
pravé kakao na posyp
Postup
1) Nejprve si uvaříme kávu, nejlépe v nějaké delší misce ve které budeme později namáčet piškoty.
2) Z vajec si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky dáme do větší misky, přidáme cukr a šlehačem vyšleháme. Přidáme mascarpone, nyní však musí šlehač pryč a vše spojíme ruční metličkou v jednu hmotu bez hrudek.
3) Bílky si vyšleháme se špetkou soli do sněhu a opět ručně zašleháme do směsi žloutků s mascarpone. Žádné zbytečně prudké pohyby, vše musí probíhat elegantně jako je elegantní italská móda. Krém dáme do lednice na 20 minut.
4) Když je káva vychladlá, přidáme amaretto. Postupně namáčíme piškoty po celém objemu, ale aby nebyly úplně rozmáčené. Stačí vždy 2-3 vteřiny. Rovnou skládáme do formy, nejlépe obdélníkové.
5) První jdou vždy piškoty, poté přijde vrstva krému, zase piškoty a zase krém. Ingredience v tomhle receptu vyjdou přesně na 2 vrstvy. Navrch poté posypeme kakaem a dáme nejlépe přes noc vychladit do lednice.
* Hodně důležitá věc jsou čerstvá vejce, nejlépe co nejčerstvější. Jelikož neprobíhá tepelná úprava podobně jako u pěny, čerstvost je jeden z klíčů k úspěchu.
* Jak sem již zmínil, je klíčové používat pravé ingredience. Mascarpone je prostě základ, který žádným pomazánkovým máslem nejde nahradit. Když vaříte guláš, taky místo cibule nejde dát česnek.
* Trochu v rozporu s odstavcem výše, dá se ovšem pochopit, že amaretto nemá každý a někdy není nejlevnější. Dá se tak použít i klasický rum, což se ovšem dělá občas i v Itálii. Ne však nahrazování mascarpone.
* U krému je důležité pracovat na něm ručně, aby byl nadýchaný a správně zpracovaný.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení