Hruškovo-kokosové muffiny
Hrušky a kokos se ideálně doplňují. Spojit je v jednoduchých, rychlých a oblíbených muffinech je nejspíš ta nejlepší cesta. Neodolají ani ti, kteří normálně hrušky moc nemusí.
Na 12-14 muffinů
3-4 hrušky
60g másla
60g třtinového cukru
240g hladké mouky
100g bílého cukru
3 lžičky kypřícího prášku
1 lžička skořice
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
180ml mléka
80g kokosu
špetka soli
Postup
1) Hrušky si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pánvi na mírném ohni rozehřejeme máslo, přidáme hrušky a necháme 10 minut "povařit". Pozor, aby se máslo nezačalo přepalovat.
2) Poté přidáme třtinový cukr a ještě tak 7-8 minut necháme karamelizovat do změknutí a chvilku vychladnout.
3) V míse si smícháme suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek, skořici, sůl. Lehce promísíme a přidáme tekuté ingredience - vejce, mléko, vanilkový extrakt a vše spojíme v napůl husté těsto.
4) Do těsta přidáme změklé hrušky i s máslem a "karamelem", který se vytvořil z cukru. Vše zapracujeme a už jen plníme formičky vymazané máslem.
5) Pečeme na 185°C cca 15 minut.
*Místo třtinového cukru k hruškám se dá použít i obyčejný, ovšem třtinový přidá zas další chuťový obzor.
*Pokud byste si chtěli udělat muffiny trošku zdravější, nahraďte 60-100g hladké mouky moukou žitnou.
*Hrušek můžete mít samozřejmě i víc nebo na větší kousky. Stejně tak kokosu, který by však měl hrát v muffinech chuťově až druhé housle.