Domácí žemlovka
Také vám po Velikonocích zbyl mazanec a nevíte co s ním? Přeci to samé co s vánočkou po Vánocích - klasickou žemlovku. Vůni jablek a skořice zná každý min. z dětství a efektivnější způsob, jak se zbavit starého sladkého pečiva se jen těžko hledá.
Na formu Ø 24cm
2 středně velké mazance (nebo jiné sladké pečivo)
5 jablek
350g tvarohu
2 lžíce mleté skořice
100g cukru krupice
50g moučkového cukru
1 skořicový cukr
0,4dcl rumu
400ml mléka
2 vanilkové cukry
2 vejce
máslo na vymazání formy
Postup
1) Nejprve si škrabkou okrájíme slupku z jablek a nastrouháme je nahrubo. Do jablek přidáme skořicový cukr, mletou skořici, krupicový cukr, rum a vše promísíme.
2) Pečivo nakrájíme na plátky tlusté cca 1,5cm. V mléce rozmícháme 2 vejce a vanilkové cukry. Tvaroh si dáme do misky a smícháme s moučkovým cukrem.
3) Jednotlivé plátky pečiva namáčíme do ochuceného mléka a skládáme na dno formy vymazané máslem. Když je dno vyložené, pomažeme ho tenčí vrstvou tvarohu a přidáme vrstvu jablek. Takto opakujeme dokud není forma plná po okraj a uzavřeme opět pečivem.
4) Pečeme na 170°C zhruba 30-35 minut. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.
* Množství cukru můžeme měnit na základě toho, jak moc jsou nebo nejsou sladké jablka. Množství v mém receptu počítá s kyselejšími jablky.
* Do jablek samozřejmě můžete přidat i např. rozinky nebo lískové oříšky či mandle.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení