Domácí waffle s čokoládou
Waffle je jedna z dalších úžasných gastronomických potěšení, které nám dala francouzská a belgická kuchyně. V obchodech můžete koupit různé varianty, ovšem jak již víme, domácím produktům se nic nevyrovná a tak si tentokrát uděláme tuto pochoutku. V kombinaci s čokoládou, oříšky a šlehačkou neodolatelné.
Na 10-12 wafflí
220g hladké mouky
3 vejce
200ml mléka
170g másla
10g prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
100g cukru
120g hořké čokolády 70%
1 smetana 33%
15g kešu či lískových oříšků
Postup
1) Nejprve si dáme do menšího kastrůlku vodu, přivedeme k varu ale necháme jen pářit. Do nejlépe kovové misky nalámeme 100g čokolády, posadíme na vodní lázeň, přidáme 30g másla a necháme pomalu rozpouštět.
2) Ve větší míse si připravíme těsto na waffle. Nejprve si mixérem rozšleháme vejce, postupně přidáme vanilkový i normální cukr a zapracujeme. Postupně zapracováváme mouku a kypřicí prášek. Vznikne nám husté těsto, do které postupně začneme přidávat mléko a ke konci zbylou čokoládu pokrájenou na kousky. Těsto by mělo být hladké a hustší konzistence.
3) V tuhle chvíli si můžeme vyšlehat ze smetany šlehačku, kterou dáme vychladit na chvíli do lednice. Rozpálíme si i wafflovač.
4) Buď v mixéru nebo přes utěrku nadrtíme oříšky. Když je wafflovač rozpálený, do každé části dáme zhruba 4 polévkové lžíce směsi, ale samozřejmě záleží na velikosti vašeho přístroje.
5) Waffle jsou upečený cca za 5-6 minut. Na talíři je servírujeme polité rozpuštěnou čokoládou, posypané oříšky a se šlehačkou.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení