Čokoládovo-ovesné muffiny
Zdravé mlsání v dnešní době zažívá docela boom. Něco, co je chutné a zároveň zdravé není jednoduché najít, pokud nepočítáme klasiku jako je např. ovoce. Muffiny jsou úžasné v tom, že do nich lze použít víceméně cokoliv a můžeme kombinovat různé suroviny. Moje muffiny jsem "vylepšil" nahrazením části mouky ovesnými vločkami. Další zdravé rady čtěte v dolní části článku a určitě se podělte o vlastní nápady.
Na 12-14 muffinů
150g hladké mouky
100g ovesných vloček
70g cukru
1 vanilkový cukr
220ml mléka
1 vejce
2 lžičky skořice
4 lžíce kakaa
80g hořké čokolády
3 lžíčky kypřícího prášku
trochu másla na vymazání formiček
Postup
1) Ve větší míse si nejprve smícháme suché ingredience - mouku, ovesné vločky, cukr, vanilkový cukr, skořici, kypřící prášek a kakao. Vše důkladně promísíme.
2) Začneme do suché smesi přilévat mléko a přidáme vejce. Mělo by nám vzniknout hustší těsto čokoládové barvy.
3) Tabulku hořké čokolády si nalámeme, nebo lépe nakrájíme, na drobné kousky a ty zapracujeme do těsta.
4) Rozpálíme se troubu na 150°C. Formičky vymažeme změklým máslem a můžeme vysypat např. kokosem, není však nutné. Formičky plníme zhruba do 75% objemu, jelikož nám muffiny ještě vyrostou. Pečeme zhruba 15 minut.
* Existuje více způsobů, jak tyto muffiny udělat ještě zdravější. Jako jeden z nejhlavnějších bych viděl výměnu cukru např. za med, buď klasický nebo třeba akátový. To samé lze udělat s moukou, kdy hladkou vyměníte např. za pohankovou, celozrnnou nebo jinou zdravější alternativu.
* Úžasně by muffiny povzbudili např. různé druhy ořechů, třeba lískové.
* Do podobných sladkých pečení nezáleží bezpodmínečně na % kakaa v čokoládě. Na naše muffiny lze použít i obyčejnou čokoládu na vaření.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení