Čokoládová pěna
Mousse, nebo-li pěna, je jedna z nejoblíbenějších dezertů. Nadýchaný krém, který se v ústech jemně rozpustí a zanechá příjemný pocit po čokoládě je jeden z nejlepších sladkých zážitků.
4 porce
100g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
3 vejce
4-5 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla
Postup
1) Vytvoříme si vodní lázeň a do větší misky dáme nalámanou čokoládu a máslo. Necháme rozpustit a spojit se do jedné hmoty a vychladnout na pokojovou teplotu.
2) Bílky si dáme do jiné misky a vyšleháme mixérem sníh. Když je sníh pevný, postupně přidáváme moučkový cukr až je sníh krásně lesklý.
3) Do čokolády zamícháme žloutky a poté i postupně a opatrně sníh z bílků. Kde je však mixér zakázán! se sněhem musíte opatrně, aby zůstala směs krásně nadýchaná.
4) Směs poté nalijeme do umytých a předem připravených sklenic na víno, nebo jiných ozdobných, ve kterých pěna vypadá jako luxusní věc. Dáme do lednice a necháme min. 4 hodiny vychladnout, nejlépe však přes noc.
* Stejně jako u většiny čokoládových dezertů, volte vysokoprocentní čokoládu. I zde je kvalita v chuti velmi výrazná.
* Podobně jako u tiramisu, i zde se přidávají tepelně nezpracovaná vejce. Ujistěte se tak, že máte opravdu čerstvé a nevadí vám to.
* Výsledná chuť podle mého receptu je sice sladká, ale i hořká zároveň. Pokud jste však především na sladkou a pěnu chcete mléčnou, v postupu po zašlehání bílků přidejte do směsi vyšlehanou šlehačku.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení