Borůvkový koláč s pomerančovou kůrou
I když je do borůvkové sezóny ještě hodně daleko, i v těchto zimních dnech se dají pořídit relativně kvalitní borůvky. Zato pomeranče se dají sehnat poměrně levně, i když jejich sezóna taky pomalu je za námi. Proč tedy nespojit tyto 2 věci v nějakém sladkém koláči.
Na formu ⌀ 24cm
Těsto
400g hladké mouky
200g Hery nebo jiného tuku na pečení
120g cukru
2 žloutky
100ml mléka
Krém
250g mascarpone
400g zakysané smetany
120g moučkového cukru
pomerančová kůra z půlky pomeranče
150g borůvek
Postup
1) Ve větší míse si smícháme věci na těsto. Mírně rozehřátý tuk vyšleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Postupně pak začneme přidávat mouku až vypracujeme za cca 10 minut hladké těsto.
2) Formu si vyložíme pečícím papírem a do ní na dno vytvarujeme těsto. Troubu si předehřejeme na 175°C a těsto pečeme zatěžkané např. hrachem zhruba 35-45 minut.
3) Na krém si metličkou v míse smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, postupně přisypáváme moučkový cukr a zamícháváme do krému. Nakonec do těsta nastrouháme čerstvou kůru z půlky pomeranče a přidáme polovinu borůvek.
4) Po vyjmutí těsta z trouby ho dáme vychladnout na studené místo. Na vychladlé těsto rozetřeme krém, který ozdobíme borůvkami a ještě trochou pomerančové kůry.
* Spojení s např. citrónovou kůrou může být stejně osvěžující.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení