Dýňová polévka
Dýně patří mezi tradiční podzimní zeleninu. Využít ji však můžeme i jinak, než pouze jako Jack o' Lantern. V kuchyni má všestranné využití a jedno z nejzákladnějších je hutná a krémová dýňová polévka.
5-7 porcí
1 středně velká dýně Hokkaidó
2 střední červené cibule
3cm zázvoru
150ml smetany 33%
1 litr zeleninového vývaru
oliv. olej, sůl, pepř, římský kmín
Postup
1) Dýni omyjeme, ale neloupeme. Rozkrojíme ji napůl, semínka a vnitřek lžící vydlabeme, a zbytek nakrájíme na menší kostky. Červenou cibuli si nakrájíme, zázvor očistíme.
2) Ve větším hrnci si lehce rozpálíme olivový olej a necháme na něm zpěnit cibuli. Poté přidáme pokrájenou dýni, lehce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit cca 15-20 minut, dokud dýně nezměkne.
3) Když je dýně měkká, sundáme hrnec z plotny, připravíme si tyčový mixér a rozmixujeme dohladka. Cílem je, aby se polévka sama zahustila, tudíž je důležité odhadnout správné množství dýně na množství tekutiny. Pokud je příliš hustá, můžeme lehce zředit vývarem. Hrnec dáme opět na plotnu, pomalu přivedeme k varu a dochutíme solí, pepřem, nastrouhaným čerstvým zázvorem a římským kmínem, s tím opatrně.
4) Když je polévka dobře dochucená, přilijeme na zjemnění dle chuti smetanu a ještě chvíli provaříme. Polévku můžeme na talíři smetanou i dozdobit. Měla by mít krémovou, ne však zbytečně kašovitou konzistenci.
Rady a tipy
* Zajímavou alternativou tučné smetany je také kokosové mléko, které se dá běžně sehnat.
* Polévka se dá dělat i z jiných typů dýně, ovšem Hokkaidó je nejrozšířenější a má výhodu ve své tenké slupce, která se dá v klidu uvařit a dodá polévce barvu. Není tak potřeba přibarvovat např. kurkumou.
Náhledy fotografií ze složky Polévky